Graviditetssmerter og -gener

Smerter og gener ifm. graviditet.
Under en graviditet undergår kvindens krop en del forandringer.
En af de store ændringer er hormonet relaxin, som øges særligt i første trimester. Hormonet løsner op for leddene i bækkenet, så kroppen gøres klar til fødsel.
Dette er en helt naturlig del af graviditeten, men kan i den hurtige forandring forårsage symptomer i lænd og bækken.
Pludselig bliver kroppen mere sårbar over for forskellige former for aktivitet.

 Hyppige diagnoser:

  • Facetledssyndrom/Låsninger af led i lænden eller brystryggen

  • Låsninger i bækkenled

  • Muskelspændinger i lænd og balder. 

  • Lumbago/hekseskud 

Årsag:
En af hovedårsagerne til symptomerne i begyndelsen af graviditeten er hormonet relaxin. Jo tættere du kommer på termin, jo mere vægtbelastning er der på din krop. Dermed er der større belastning på led og muskler i lænd og bækken

Symptomer

Typiske symptomer er ødemer (hævelser) i arme og ben, kvalme samt smerter i lænd, bækkenled, balder og ben. 

Derudover er der nedsat bevægelighed betinget af smerte - enten konstant eller ved en bestemt bevægelse - og oplevelsen af konstant træthed samt hurtigere udmattelse.

 
Gravidgener, bækkenløsning,  hjælp til gravide
 
Gravidgener, bækkenløsning,  hjælp til gravide

Behandling
Hvordan behandler en kiropraktor smerter i graviditeten? 

En kiropraktor er uddannet i at kunne differentiere mellem forskellige diagnoser, så du som patient får den bedst mulige hjælp til din problemstilling. 

Efter en grundig undersøgelse stiller kiropraktoren en diagnose, og vurderer i samarbejde med dig behovet for behandling og den videre plan.

Behandling i graviditeten indebærer ofte bearbejdning af både muskler og led, da musklers træk og bevægelighed påvirker leddet. Ligeledes den anden vej påvirker et låst led musklerne negativt til at spænde mere op. Dette sker for at “beskytte” leddet fra at komme ud i yderstillinger.

Bløddelsbehandling består i at løsne muskulatur og bindevæv, hvilket kan gøres på flere måder. Enten ved triggerpunkt terapi, vestlig anvendt akupunktur og dry needling, stræk og bearbejdning af bindevævet eller en kombination af disse. 

Ved den ledmobiliserende behandling er målet at øge bevægeligheden af de led, som ikke bevæger sig tilstrækkeligt. Dette gøres ved at justere leddet i den retning med manglende bevægelse. Ved justeringen kan der ofte komme en kavitation/lyd fra leddet. 

Lyden kommer af et kortvarigt undertryk i selve ledkapslen, som udligner sig så hurtigt, at det frigiver den velkendte lyd, mange forbinder med behandling hos en kiropraktor eller ved et træk af fingerleddet. Vil du vide mere om manipulationsbehandling og “knækket”, se her

Patienten/dig i fokus
Er du bekymret for lydene eller andet ved behandlingen, så tager vi naturligvis højde for dette. Vi forventningsafstemmer altid, hvordan du har det før en behandling og tager en snak om, hvad en behandling indebærer og eventuelle alternativer hertil. 

Du bliver ikke trykket hårdt på eller mast på en måde, så din mave bliver klemt. Vi tilretter behandlingen til de muligheder, som passer til, hvor langt du er i graviditeten. Klinikkens kiropraktorer har teknikker, viden og erfaring inden for behandling af gravide, så du kan behandles i alle dele af graviditeten uden at sætte barnet i risiko. 

Ved behov for behandling mens du ligger på maven, har vi også løsninger til dette. 

Vi behandler aldrig pludseligt - hverken på lænden eller andre områder - uden dit samtykke! 

Hvad kan du selv gøre?
Afhængig af årsagen ændres tiltagene en del. 

Ved bækkenløsning vil for meget aktivitet forværre dine symptomer. Derfor bør du forsøge at holde dig i ro og aflaste bækkenet, så ofte du kan. 

En god og aflastende stilling er at ligge på ryggen med bøjede knæ og fødderne i gulvet. Således kommer lænden længere ned i underlaget og hele lænderyggen rettes ud og forlænges en smule. 

Ved muskelspænding og smerter omkring lænderygsøjlen kan et varmt bad eller en varmepude løsne lidt på spændingerne. Derudover vil flere korte gåture i løbet af dagen være en god ide. 

Er du i tvivl, så kom forbi til en uforpligtende undersøgelse. Her vil din kiropraktor bedre kunne forklare, hvad årsagen er og dine symptomer skyldes og give dig nogle øvelser, udføre behandling eller henvise til rette behandling andetsteds, hvis ikke det er en kiropraktisk behandling, du har behov for. 

Tips til behandling af lændehold eller stivhed i lænden: 

  • Tag et varmt bad eller varmepude på området

  • Bevægelse frem for stilstand, flere korte gåture af 10-20 min